Družina lesostrugarskega mojstra in rokodelca Edvarda Laha iz Laškega

Družina g. Edvarda Laha je s pomočjo ekipe muzeja Lesarius pripravila ganljivo presenečenje, ki bo za vedno ostalo v njegovem srčnem spominu. Hči Barbara, tudi zadovoljna uporabnica izdelkov Mizarstva Kos, je zapisala očetovo zgodbo o lesostrugarskem delu in jo posredovala v hrambo muzeju.

Da je bilo presenečenje še večje, se je 20. junija zbrala celotna družina in 83-letnega g. Edvarda popeljala na izlet v neznano. Iz Laškega so se pripeljali v muzej Lesarius na Veliko Presko in si v družbi gostitelja Jožeta in Petre Kos, ogledali muzejske ambiente in delavnico. Rokodelske spretnosti so člani družine lahko preizkusili na repliki stare lesene stružnice na nožni pogon. Predstavili pa smo jim tudi nastajanje muzeja, ki izobražuje, ozavešča in deluje v poslanstvu z gozdom in lokalnim okoljem.

Trenutek ko je lesostrugarski mojster Edvard Lah izvedel, da je njegova zgodba in prispevek k rokodelski lesarski dediščini objavljen na spletni strani Lesariusa

Vrhunec obiska je bil trenutek, ko smo mu preko mobilnika predstavili objavljeno zbirko zgodb o lesarskih mojstrih. In med njimi je bila tudi Edvardova. Vidno ganjen in presenečen ni mogel dojeti, da bo njegov mojstrski doprinos in nesnovna dediščina obdelave lesa za vedno ohranjena.

Doživetje v družinskem krogu in lesenem ambientu je bilo čudovito priznanje Edvardovemu življenjskemu delu in njegovemu neprecenljivemu prispevku k rokodelski lesarski dediščini. Ste vedeli, da je izdelal metrske figure za šah?

Gospod mojster Edvard – hvala za vaš doprinos v lesarstvu. Naj vam zdravja za uspešne projekte nikoli ne zmanjka! Preberite njegovo življenjsko in ustvarjalno zgodbo (klik na link).