Sedem krat dvainštirideset

Mestni vrtovi vrstnih hiš so največkrat ozki in dolgi. Prav takega najdemo ob vznožju Debelega hriba v ljubljanski Šiški, ki ga je po svojih zamislih urejala predhodna generacija lastnikov. Zaradi sprememb v načinu rabe zunanjih prostorov njihovih potomcev je potreboval vsebinsko in stilsko preobrazbo. Prinesla je vijugasto stezo od hiše do lesenega paviljona, ki ponuja vsakodnevno popotovanje v vrtni mikrokozmos okrasnega, pridelovalnega in bivalnega sveta.

Kako oblikovati ozke površine, da vsakič znova (po)vabijo?

Vodilo pri načrtovanju so bili funkcionalna razdelitev programov, izkoristek vertikalnih površin in ohranitev obstoječih dreves. Ker je bil stari vrt z ravno potjo po sredini videti še ožji, je za optično razširitev poskrbela bela vijuga iz brušenega betona. Čeprav je bila pot s tem podaljšana, je v osrednjem ambientu vijuge nastal prostor za zelenjavni vrt.

Streha paviljona posnema krošnje dreves.

Velikost lesenega nadstreška je pogojevala jablana, saj nakazuje stebriščno linijo, razvijajočo se v lepljene grede in pergolo za družinsko trto. Središče predstavlja robusten kuhinjski otok, ki deluje kot komunikacijski vmesnik med uporabniki kuhinje in gosti. Monolitna zidana forma se zaključuje z vertikalno steno, ki daje zavetje pultu in kontrastnost elementom iz lesa, kovine in kamna. Z namenom zaustavitve pogledov in hrupa bivalno enoto obdaja lesena horizontalna bariera. Višina je odvisna od občinskih odlokov ali sosedovega soglasja, na parcelnih mejah jo dopolnjuje dihajoča mrežna ograja.

Zakaj bivalni del umestiti stran od hiše?

Sosed na levi uporablja vrt na sredini, desni sosed pa teraso pri hiši, zato je bila zaradi ohranitve sosedske diskretnosti logična postavitev na koncu parcele. Na tem mestu je stala vrtna lopa za orodje, njeno vsebino se je premaknilo pod neizkoriščen prostor pod hišni balkon. Eden od razlogov za odmik v vrt je tudi ta, da se zahodne terase poleti pregrevajo in je bivanje v zelenem delu prijetnejše. Vrt sooblikujejo lastniki, ki ga estetsko opremljajo in z vso skrbnostjo vzdržujejo. Drevesa, trajnice, zelenica in vrtnine pa jim dajejo občutek, kot da si je narava ustvarila dom na vrtu dimenzij 7 x 42 metrov.

Bi tudi vaša okolica potrebovala popolno preobrazbo?

Naša skupina povezanih strokovnjakov vam bo z veseljem pomagala z lesenimi in celostnimi rešitvami za vaš dom.

Načrtovanje: Jože Kos, Center za zunanjo ureditev | Gradbena dela: Zidarstvo in fasaderstvo, Bevc Jože s.p. | Zemeljska dela: Matej Lah, Toni Lah s.p. | Ključavničarska dela: Premik Ukče, Sašo Korošec s.p. | Mizarska dela: Mizarstvo Kos d.o.o. | Krovsko-kleparska dela: Stavbno kleparstvo in krovstvo, Gregor Lamovšek s.p. | Inženiring: Center za zunanjo ureditev, hiša idej in povezovanj | Fotografije in tekst: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos