Letna kuhinja orientirana na vzhod v občini Podčetrtek

Letna kuhinja pri gracioznem Quercusu

Na pobočju mejne reke Sotle se razprostira veličasten zunanji prostor vzhajajočega sonca. Gre za najvzhodnejšo letno kuhinjo v državi, obsijano s prvimi jutranjimi žarki Posoteljskega razgleda. Njena posebnost je orientiranost proti vzhodu, preplet naravnih materialov in bližina mogočnega hrasta iz rodu Quercus.

Izgradnja terase pri hiši, fotografija prej potem prikazuje tudi spremembo barve fasade.

Zajtrk v jedilni niši, zabava pod zvezdami.

Lastniki rumene hiše so želeli pokriti zunanji prostor za druženje in pripravo hrane. Ker je iz obokane niše mogoče priti v notranjo jedilnico, se je na tem mestu zgodila njena preslikava navzven. Tako je pod varnim hišnim zavetjem nastala letna jedilnica, ki se preko barskega pulta povezuje s kuhinjskim kotom in polkrožno sončno teraso ali “vrtnim loungem”. Duplikat niše je obokan nadstrešek z leseno streho, ki vključuje vrtni kamin, kuhinjsko korito, indukcijsko ploščo, podpultni hladilnik, shranjevalne omarice in celo stenske zaščitne letvice. Projektivni biro Centra za zunanjo ureditev je poskrbel za vse elemente projekta, od gradbenega načrta do unikatnega vzorca preslikanega kamna na steklenih vratih. Investitorjeva žilica za opremljanje pa se je pokazala v usklajenih detajlih funkcionalne in dekorativne opreme, kot so oblazinjena vrtna garnitura, servirni voziček in dekorativne luči.

Fotografija prej in pozneje prikazuje dograditev in duplikacijo terasne niše, ki se nadaljuje v letno kuhinjo.

Zakaj načrtovati na vzhodni strani?

V danem primeru je bila ključna prilagoditev lokacijski umeščenosti hiše, ki sledi prostorskim danostim hribine, gradi na dobri naravni osvetljenosti in ustvarjanju pogledov. Prednosti orientiranosti na vzhod so predvsem izpostavljenost dopoldanskemu soncu, manj vetrovne razmere, izogibanje poletni vročini popoldanskega sonca ter prihranek zaradi nepotrebnega senčenja.

Fotografija prej potem prikazuje zunanji prostor kjer je žar mojster/mojstrica središče dogajanja pod nadstreškom, saj s pripravo jedi privablja družino in prijatelje k sproščenemu druženju in uživanju v okusih.

Kuhinja iz lesa je kot drevo, ki v sebi nosi pozitivne vibracije.

Kljub uporabi smrekovega in macesnovega lesa, zunanji prostor preveva simbolika hrasta. Hrast simbolizira pogum, svobodo, zaščito na vseh ravneh, krepitev avričnega polja ter uravnoteženje telesa in duha. Zdravilne lastnosti zunanjega prostora občutimo ob preživljanju časa v njem. Svež zrak je ključen za vitalnost dihalnega sistema, izboljšuje koncentracijo in produktivnost, izpostavljenost naravni svetlobi spodbuja tvorbo vitamina D, socialne interakcije in fizične aktivnosti pa krepijo medsebojne odnose ter mentalno in srčno-žilno zdravje. Posebna moč tega prostora se je manifestirala tudi skozi gradnjo, ki je vplivala na spremembo barve fasade hiše in jo uskladila z novozgrajeno teraso.

Foto: vizualizacije so del procesa načrtovanja zunanje ureditve, ki strankam simulirajo izgled objektov in vključenih materialov. Usklajeni mojstri izvedb pa poskrbijo za preslikavo v realnost.

7 prednosti pokrite zunanje letne kuhinje

  1. Razširitev bivalnega prostora. Z izgradnjo kuhinje na prostem nadgradimo bivalno območje in ustvarimo harmoničen prehod med notranjostjo in zunanjostjo stanovanjske enote.
  2. Ambient gostoljubnosti. Letna kuhinja omogoča zasebno druženje in interakcijo med gosti, saj lahko med kuhanjem in obedovanjem vsi uživajo v domačem okolju gostiteljev.
  3. Chefovski meniji. Povečajo se načini priprave hrane, vključno s peko na žaru, podpeko, dimljenjem in kuhanjem na odprtem ognju, kar prinaša več možnosti in raznolikih okusov.
  4. Ohranjanje svežine v domu. Kuhanje na prostem preprečuje, da bi se vonjave hrane širile po notranjosti doma, kar ohranja svežino in čistočo notranjega zraka.
  5. Manjši stroški hlajenja. Med toplimi meseci lahko uporaba zunanje kuhinje zmanjša potrebo po hlajenju notranje, saj se kuhanje odvija zunaj.
  6. Povečanje vrednosti nepremičnine. Letna kuhinja povečuje tržno ceno, saj postaja nepogrešljiv del sodobne arhitekture in kakovosti bivanja, zato je privlačna komponenta za morebitne kupce.
  7. Celostna dopolnitev zunanje ureditve. Kuhinja z jedilnico pod nadstreškom lahko dopolni obliko terase ali vrta, saj je mogoče prilagoditi njeno oblikovanje in opremo, kar prispeva k estetskemu in funkcionalnemu dojemu zunanjih ambientov.
Bi tudi vaša okolica potrebovala popolno preobrazbo?

Naša skupina povezanih strokovnjakov vam bo z veseljem pomagala z lesenimi in celostnimi rešitvami za vaš dom.

Celostno načrtovanje: Jože Kos, Mizarstvo Kos d.o.o. | Mizarska dela: Mizarstvo Kos d.o.o. | Krovsko-kleparska dela: Stavbno kleparstvo in krovstvo, Gregor Lamovšek s.p. | Steklarska dela: Steklarstvo Vidmar d.o.o. | Kamin: Kamini Kočevar d.o.o. | Inženiring in vizualizacije: Center za zunanjo ureditev, hiša idej in povezovanj | Fotografije in tekst: Špela Pavlič Kos