Ob menjajočih letnih časih sončni žarki padajo pod različnim kotom, zato je terasa različno osvetljena in ogreta. S pravilno zasnovo zunanjega prostora in umestitvijo letne kuhinje pod nadstrešek, zaščiten z lesenimi in steklenimi pomičnimi stenami, se ustvari okolje, ki je primerno za vse vremenske razmere in aktivnosti prebivalcev.

Letna kuhinja »modre kave« obratuje vse letne čase

S primerom dobre prakse, ki so ga udejanjila v poslovno skupino povezana slovenska družinska podjetja za urejanje zunanjih prostorov, predstavljamo sprostitveni kotiček gostoljubnih Štajercev. Z lesenim nadstreškom pokrita terasa daje varen pristan aktivni družini, saj tu doživlja veliko skupnih trenutkov. Modra hiša je z letno kuhinjo in jedilnico pridobila »kavni nasmeh«. Z detajli ladijskega ventilatorja, barskih stolčkov in svetlečih mornarskih vozlov, spominja na morski oddih. Kljub temu, da zunanji prostor ni ogrevan, inovativne leseno-steklene pomične stene nudijo zavetje prilagojeno vremenskim vplivom jeseni, zime, pomladi in poletja. Letna kuhinja modre kave

Prej in potem: s strokovno zasnovo zunanjega prostora in umestitvijo letne kuhinje pod nadstrešek, se ustvari okolje, ki je primerno za vse vremenske razmere in aktivnosti prebivalcev.

JESEN: Neobčutljive delovne površine so okolje za spravilo ozimnice.

Središče dogajanja je kuhinjski otok z dvignjenim točilnim pultom, ki je pomemben družabni kotiček med pripravo hrane, lahko tudi jutranja zajtrkovalnica. Vkuhavanje, vlaganje, kuha in peka sezonskih jedi, kot sta kostanj ali bučna juha, je prijetnejša s transparentnimi stenami, ki zadržujejo prepih in hlad. Pri tem sta v izjemno pomoč prostoren delovni pult iz poliranega granita (viscont white), na katerega se lahko odlagajo vroče stvari. Neuničljiv naravni kamen je mehansko in vremensko odporen, zaradi minimalne vpojnosti vode in neobčutljivosti na svetlobo, pa ne potrebuje posebne nege. Unikatna vrtna garnitura in servirni voziček sta z razširjeno družbo dobrodošla elementa udobja. Ob brezvetrju zahodna senčna krila odstremo in opazujemo jesenske barve cigarovca in češnje.

Prej in potem: pri ustvarjanju kuhinjskih kreacij je v pomoč kuhinjski otok s prostornimi shranjevalnimi omaricami, vodnim koritom in potopno vtičnico v granitnem pultu.

ZIMA: Čas za praznična druženja.

Krajše dneve in manko sončne energije lahko nadomestimo z ognjem – virom toplote in svetlobe, ustvarjene v vrtnem kaminu. Plamen je v preteklosti igral ključno vlogo pri zbiranju ljudi, v današnjem času pa je razlog za preživljanje skupnega prostega časa in simbol krepitve medsebojnih odnosov. Odprto kurišče omogoča pripravo zimskih obrokov, kot so enolončnice s kislim zeljem in repo, ajmoht, golaž ali ričet, tudi peko kruha in pogače izpod peke. S pomočjo prenosne kuhalne plošče se (p)ogrejemo s toplim čajem, kuhanim vinom ali vročo čokolado. Letna jedilnica s 13-imi sedišči lahko v trenutku postane prostor za praznična druženja ali okuševalnica pripravljenih sladic na odprtem ognju.

Prej in potem: pred vetrom, mrazom in soncem zaščitena jedilnica, sprejme najmanj 13 ljudi.

POMLAD: Spomladansko prebujanje z naravo.

Iz notranjih prostorov kukamo navzven in prejemamo priložnosti, da se povežemo s svetom okoli nas. To je čas za prve družinske obroke na prostem in pripravo svežih jedi iz lokalnih sestavin (čemaževa juha, pečeni šparglji). Če opravljate delo na daljavo, lahko v toplih dnevih službujete v mirnem zavetju narave. Za bistre misli poskrbi navdihujoč zunanji prostor, zato aktualne postanejo tudi šolske domače naloge, risanje ali ustvarjanje na svežem zraku. Z uporabo steklenih in lesenih pomičnih sten je zmanjšan vpliv vetra, kar povečuje bivanjsko udobje.

Kombinacija lesenih in steklenih pomičnih senčil je inovativna rešitev za celoletno bivanje na prostem.

POLETJE: Sezona žarjenja in pitja ledene kave.

Pomične stene omogočajo odpiranje kuhinje in stik z naravo. Ob popoldanskih pripekah lesena senčila zaustavijo vročino, oblika letvic pa poskrbi za pretočnost zraka. Osrčje priprave hrane je vrtni kamin, od pečenja na žaru do peke v saču. Svoje goste lahko na družinskem pikniku očarate tudi z ledeno modro kavo, pripravljeno iz čaja cvetov metuljastega graha, ki je v kombinaciji s kavo in spenjenim mandljevim mlekom unikatna izkušnja za brbončice in oči. V ajurvedi modremu čaju pravijo »čaj za možgane«, saj blaži stres, izboljšuje spomin in krepi odpornost. Tako na modro kavo spominjajoča letna kuhinja, nudi sprostitvene učinke povezovanja z naravo, najdražjimi in s samim seboj. Opazovanje sončnih zahodov pa je popoln zaključek dneva, ki združuje čutno izkušnjo narave, okusov in miru.

Barvni toni od bele kave, toplega lesa in svetlo modre ustvarjajo prijetno vzdušje domačnosti, izboljšajo koncentracijo, delujejo osvežujoče in sprostitveno. (Foto modre kave: Elaine ohsweetcups.com)
Barvni toni od bele kave, toplega lesa in svetlo modre ustvarjajo prijetno vzdušje domačnosti, izboljšajo koncentracijo, delujejo osvežujoče in sprostitveno. (Foto modre kave: ohsweetcups.com)
Bi tudi vaša okolica potrebovala popolno preobrazbo?

Naša skupina povezanih strokovnjakov vam bo z veseljem pomagala z lesenimi in celostnimi rešitvami za vaš dom.

Recept za modro kavo (Blue latte) uporablja čaj iz cvetov metuljastega graha (Clitoria ternatea), ki daje naravno modro barvo in dodaja blag, zeliščni okus.

Sestavine:

  • 1 skodelica vroče kave (espresso ali močna črna kava)
  • 1/2 skodelice modrega čaja (1 čajna žlička cvetov metuljastega graha – Butterfly Pea Flower)
  • 1/2 skodelice mandljevega mleka (ali drugega rastlinskega mleka)
  • 1 žlička medu ali sirupa (za sladkanje, po želji)
  1. Skuhaj modri čaj (blue tea). Prelij cvetove metuljastega graha z vročo vodo in pusti, da se namakajo 5–7 minut, da dobiš intenzivno modro barvo. Nato čaj precedi.
  2. Pripravi kavo. Skuhaj espresso ali močno črno kavo po svojem okusu.
  3. Segrej mleko. Mandljevo mleko rahlo segrej (po želji ga lahko speniš za kremasto teksturo).
  4. Združi vse. Po lastni kreaciji izberi vrstni red združevanja sestavin. Sladkaj z medom ali sirupom. Za hladno različico pa dodaj še ledene kocke.

Zanimivost: Cvetovi metuljastega graha so edino naravno organsko modro barvilo na Zemlji.

Konceptualna zasnova: Jože Kos, Center za zunanjo ureditev d.o.o. | Načrtovanje: Nejc Greben, u.d.i.k.a., Mizarstvo Kos d.o.o. | Inženiring: Center za zunanjo ureditev d.o.o. | Kovinarska dela: Jan Adamek s.p. | Mizarska dela: Mizarstvo Kos d.o.o. | Krovsko-kleparska dela: Stavbno krovstvo in kleparstvo, Gregor Lamovšek s.p. | Steklarska dela: Steklarstvo Vidmar d.o.o. | Pečarska dela: Kamini Kočevar d.o.o. | Kamnoseška dela: Kamen Jerič, Jožef Jerič s.p. | Fotografije in tekst: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos