Mizarji iz Srednje šole Sevnica na obisku v podjetju Mizarstvo Kos, Center za zunanjo ureditev in muzeju Lesarius na Veliki Preski pri Polšniku

Veseli smo bili vedoželjnih dijakov (program mizar) iz prvega letnika Srednje šole Sevnica. Skozi tri razvojne smeri in 7-čutno izkušnjo smo jim predstavili:

  • lesarski poklic v praksi in preteklosti (muzej Lesarius),
  • urejanje zunanjega prostora (Center za zunanjo ureditev) in
  • podjetniško miselnost (Mizarstvo Kos).

Strokovna ekskurzija jim je omogočila vpogled v stare rokodelske poklice na sodoben in interaktiven način. V muzeju Lesarius so odkrivali zaklade avtohtonih slovenskih drevesnih vrst, se preizkusili v rokovanju z ročnim orodjem ter z družabnimi in miselnimi igrami razgibavali “že skoraj počitniške” možgančke. Ogledali so si razstavo tisoč piščali vseh slovenskih lesarskih srednjih šol, galerijo celostnih zunanjih ureditev, projektivni biro in mizarsko proizvodnjo. Z navdušenjem so se sprehodili po najvišje ležečem lesenem pločniku v Sloveniji.

Dijak uporablja ročno žago, pod budnim očesom mentorja in sošolcev

Center za zunanjo ureditev je bodočim mizarjem orisal pomembnost načrtovanja in izvedbe zunanjih ureditev. Skozi risanje ureditve zunanjega prostora so spoznali različne naravne materiale in inovativne pristope pri urejanju zunanjosti doma, kar jih je spodbudilo k razmišljanju o lastnih projektih in idejah​​.

Preko podjetja Mizarstvo Kos so bodoči mizarji spoznali procese načrtovanja in izdelave lesenih izdelkov ter pomen trajnostne rabe lesa. Dijaki so imeli priložnost videti, kako se tradicija in inovacije združujejo v sodobnih mizarskih projektih preobrazb. Program ekskurzije in strokovno vodenje sta podala bogato poučno izkušnjo za vse udeležence, pridobljene praktične izkušnje pa bodo zagotovo uporabne pri njihovem nadaljnjem izobraževanju in poklicni poti. Eden izmed dijakov je v naši mizarski delavnici tudi uspešno opravil prakso.

Dijakom, profesorjem in vsem, ki zaključujete šolsko leto, želimo prijetne počitnice. Da jih čim več preživite v gozdu in naravi. 😉

Načrtovanje in risanje zunanje ureditve- les v kombinaciji z ostalimi naravnimi materiali.

Foto: Špela Pavlič Kos