Zgodba o klopeh in ljudeh

 

 

 

Idejna vodja projekta: Liljana Jarh

Partnerji projekta: Lana Topolovec, Mizarstvo Kos, Betonica

Lokacija: Osnovna šola Prežihovega Voranca Maribor

Predstavitev projekta:

Društvo Zgodba o klopeh in ljudeh v Mariboru od leta 2015 postavlja unikatne klopi, ki so popestrile že marsikateri, doslej morda skriti kotiček mesta. Tako želijo znova oživiti javni prostor in spodbuditi povezovanje ljudi. Klopi, ki jih oblikujejo kiparji, slikarji, arhitekti ali industrijski oblikovalci presegajo osnovno namembnost, postajajo mesta vsebine, imajo ime in sporočilnost, pripovedujejo zgodbo prostora, kjer so postavljene. Nagovarjajo nas s svojo posebnostjo na zavedni in nezavedni ravni in tako uporabna umetnost vstopi v vsakdanji prostor, ga oplemeniti, prihaja k ljudem.

Klop igre, smeha in povezovanja: »Na lokacijo me vežejo zelo lepi, otroški spomini, saj sem tukaj, v osnovni šoli, pred katero je klop postavljena, preživljala osnovnošolska leta. Klop igre, smeha in povezovanja je umeščena v šolsko okolje, iz česar je sledila njena razgibana oblika, ki ponazarja dinamičnost, radoživost, radovednost, možnosti, izbiro. Klop je točka, ki povezuje nekdanje, sedanje in bodoče učence šole pri pridobivanju znanja in izkušenj. Različne višine so kreirane kot nivojska razdelitev šole, pa tudi za prilagajanje različnim uporabnikom po dimenzijah ter prikazujejo rast znanja in izkušenj, ki jih otroci pridobivajo med šolanjem.

Njena oblika vsekakor nadgrajuje klasično predstavo klopi kot sedalne površine, saj uporabniku omogoča, da z njegovo domišljijo nudi različne načine sedanja na njej oz. uporabe. V okolju, kjer je postavljena, je bila sedalna površina več kot dobrodošla, če ne že celo nujna. Otroci so pri tem, kako jo uporabljajo, vsekakor največji kreativci, saj trenutno klop ne nudi le površine za posedanje, ampak je hkrati igralni poligon in še marsikaj drugega. Zadovoljni uporabniki pa potrjujejo dober dizajn oz. dodajajo piko na i ustvarjalnemu procesu.« Lana Topolovec, oblikovalka

Otvoritev: 22. 9. 2015