Člani Društva zeliščarjev Ginko Celje v igralnici in drevesnici muzeja Lesarius z zanimanjem poslušajo zgodbe Jožeta Kosa.

Člani Društva zeliščarjev Ginko Celje so na Veliki Preski doživeli edinstveno, z gozdom, drevesi in lesom poudarjeno izkušnjo. Jože in Petra Kos sta goste navdušila s predstavitvijo o nastanku muzeja Lesarius in predavanjem o skupnosti Polšnik, ki deluje na treh razvojnih stebrih: gospodarskem, prireditvenem in romarskem. Udeleženci so izvedeli, kako z razvojnimi projekti animirati različne ciljne skupine v podjetniškem in lokalnem okolju, spoznali mojstre obdelovanja lesa ter izjemno pomembno vlogo gozda. Vsak član je v keltskem drevesniku našel svoje drevo, kar je obisku dodalo osebno noto.

Sprehod skozi razstavni salon, muzej in delavniško proizvodnjo jim je omogočil vpogled v zgodovino in sodobnost lesarstva. Posebno zanimanje je vzbudila razstava slovenskih avtohtonih drevesnih vrst, najvišje ležeči leseni pločnik v Sloveniji ter dendrološki drevored sadnih drevesnih sort, kjer so člani spoznali bogastvo biotske raznovrstnosti. Obisk zgodovinskega bunkerja iz 2. svetovne vojne je bil posebno doživetje, saj so tam spoznali projekt MIR, ki je urejen v meditacijsko-molitveni prostor. To je bila priložnost za refleksijo in mirno kontemplacijo v naravi. Jože Kos, ki je že več kot 40 let organist na Polšniku, je zeliščarje popeljal tudi v romarsko cerkev Lurške Matere Božje. V harmoniji orgelskih piščali so skupaj zapeli “Sveto noč”. To je bil ganljiv trenutek, ki je združil prisotne v skupnem duhu in glasbi, pa čeprav v začetku julija.

Celoten dogodek smo zasnovali tako, da je združil izobraževanje, kulturno dediščino in osebne izkušnje. Člani društva so odšli domov z novimi spoznanji in navdušenjem nad potencialom lesa ter bogato dediščino slovenskega lesarstva. Ta izkušnja jih je še bolj povezala z naravo in tradicijo, kar je bistvo njihovega delovanja in poslanstva.

Zeliščarji na avanturi drevesno-lesarskega sveta.

Zbrani člani društva zeliščarjev iz Celja navdušeni nad lesno-drevesnim doživetjem na Veliki Preski

Društvo zeliščarjev Ginko Celje je svoje ime prevzelo po drevesu ginko, ki je znano po svojih zdravilnih lastnostih in dolgi življenjski dobi. To simbolizira vztrajnost in zdravje, kar so tudi vrednote, ki jih društvo spodbuja. Društvo, ki že od leta 2006 skrbi za stalno strokovno izobraževanje in usposabljanje članov, se zavzema za spoznavanje zdravilnih rastlin in organiziranje zanimivih ekskurzij ter delavnic. Njihovo poslanstvo je tudi sodelovanje z drugimi sorodnimi društvi in organizacijami.