PONI Zasavje na Veliki Preski. Udeleženci - bodoči podjetniki v programu PONI Zasavje na obisku v muzeju Lesarius in podjetju Mizarstvo Kos

Delo na terenu močno prispeva k poglobljenemu pristopu razvoja ideje. Zato so na pobudo zunanjega mentorja Andreja Orožna, PONI-jevci obiskali primer dobre prakse: uspešno družinsko podjetje Mizarstvo Kos iz Občine Litija. Svojim naročnikom ponujamo vrhunske, po meri projektirane in proizvedene izdelke iz lesa za opremljanje zunanjih prostorov, ki jih prilagodimo življenjskemu in arhitekturnemu slogu. Posledično s svojim delovanjem izboljšujemo bivanjske izkušnje, razvijamo poslovno in lokalno okolje ter zaradi vnosa lesa delujemo trajnostno in odgovorno. Udeleženci so imeli priložnost spoznati inovativne pristope in postopke dela, ki jih družina Kos uporablja pri svoji produkciji. Ogledali so si raznovrstne projekte ter se pogovorili o izzivih in priložnostih, s katerimi se soočajo v današnjem poslovnem okolju. Obisk je bil navdihujoč in je ponudil dragocen vpogled v uspešno povezovanje tradicije in modernosti v lesarski obrti.

Projekt PONI Zasavje (POdjetno Nad Izzive) je model podjetniškega usposabljanja, ki potencialnim podjetnikom omogoča, da v štirih mesecih razvijejo in realizirajo svoje poslovne ideje. Med letoma 2023 in 2028 bo v projekt vključenih 106 udeležencev iz Zasavske regije.

PONI Zasavje na Veliki Preski.

PONI Zasavje na Veliki Preski. Bodoči podjetniki iz Zasavja (Občin Litija, Zagorje ob Savi, Trbovlje in Hrastnik)

Med obiskom so udeleženci spoznali 7-čutni muzej Lesarius, ki ga je Mizarstvo Kos ustanovilo zaradi razvojne vizije Lesena doba 2020-2050 ter ozaveščanja in promocije gozda in lesa. Poleg številnih zanimivih celostnih projektov, ki so predstavljeni v razstavnem salonu, so si ogledali razstavo avtohtonih slovenskih drevesnih vrst, imeli priložnost raziskovati stare lesarske rokodelske poklice in se preizkusiti v ročni obdelavi lesa. Navdušeni so bili nad projektom Tisoč (1000) piščali, v katerem je sodelovalo 11. slovenskih lesarskih srednjih šol ter projektivnim birojem in mizarsko proizvodnjo.

“Hvala ustanovitelju Jožetu Kosu in njegovi hčeri ter direktorici Petri za odlično predstavitev, kako biti uspešen v tem kar počneš in ob tem ne pozabiti na okolje in družbo v kateri ustvarjaš, ter kako učinkovito predajati znanje in ljubezen do lesa na mlajše generacije.” PONI Zasavje

Foto: PONI Zasavje